Mikä Ruokavisa?

Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, jonka ovat tuottaneet Ruokatieto, MTK ja Kotitalousopettajien liitto. Ruokavisa -hanke koostuu oppimateriaalista, tällä sivustolla tehtävästä osaamiskilpailu Ruokavisasta ja tapahtumista.

Ruokavisa tutustuttaa nuoret ruokaketjuun pellolta pöytään, jotta heistä kasvaisi vastuullisesti kuluttavia ja ruuantekijöitä arvostavia aikuisia. Visa opastaa ruuan vastuullisuuden ulottuvuuksiin, joita ovat ympäristö, eläinten hyvinvointi, tuoteturvallisuus, ravitsemus, työhyvinvointi, taloudellinen vastuu ja paikallisuus.

Ruokaketjun vastuullisuuden ulottuvuuksia käsitellään painottaen vuosittain eri teemoja:

  • 2012: ympäristö, eläinten hyvinvointi
  • 2013: työhyvinvointi, tuoteturvallisuus
  • 2014: ravitsemus
  • 2015: talous ja paikallisuus
  • 2015-2016: ympäristö ja eläinten hyvinvointi

Osaamiskilpailun ensimmäinen pilottivaihe toteutettiin pääkaupunkiseudulla loka-marraskuussa 2012. Ensimmäisen Ruokavisan voitti Itäkeskuksen peruskoulu Helsingistä.

Vuonna 2013 Ruokavisa laajeni kolmeen maakuntaan: Etelä-Savoon, Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen. Ruokavisan voitti Vinkkilän koulu Vehmaalta, Varsinais-Suomesta.

Vuonna 2014 Ruokavisan osaamiskilpailu laajeni viimeiseen pilottivaiheeseen ja edellisten maakuntien lisäksi joukkoon liittyivät Etelä-Pohjanmaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme ja Pohjois-Savo. Ruokavisan voitti Espoon yhteislyseon koulu Espoosta, Uudeltamaalta.

Keväällä 2015 Ruokavisa on ensimmäisen kerran valtakunnallinen. Ruokavisan voitti Kuulammen koulu Tyrnävältä, Pohjois-Pohjanmaalta.

Jatkossa Ruokavisa kisataan kevätlukukauden alkupuolella. Syyslukukauden mittaan opiskellaan oppimateriaalia.

 

Tutustu myös Ruokavisan sääntöihin.

 

Lue kaikki Ruokavisan tiedotteet Ruokatiedon sivuilta.

 

Lisätietoja:

Emmi Tuovinen
Projektikoordinaattori

Puh. 040 8219099
emmi.tuovinen@ruokatieto.fi